Сьогоднішній урок з Основ здоров'я виявився одним з найцікавіших за весь час навчання у школі, бо ми вчилися користуватися столовими приборами. Діти старанно виконували кожну вказівку вчителя і намагалися якомога вправніше оперувати ножем і виделкою. Учні доклали не мало зусиль, щоб подружитися з цими приборами, і у багатьох ці зусилля стали не марними, бо вже з перших секунд майстерно завершали їстівні вправи.
Поділимося з Вами корисними правилами і незабутніми моментами.
Правила користування столовими приборами
Коли ви сідаєте за стіл, слід звернути увагу на його сервірування. Всі прилади і посуд в ідеалі стоять на своєму місці і грають кожен свою роль, що допоможе не заплутатися вам під час їжі. Правильне і вміле використання предметів сервірування передбачає їх використання за прямим призначенням.
Ніж слід тримати таким чином, щоб кінець ручки ножа упирався прямо в долоню правої руки. При цьому великий і середній пальці тримають початок ручки ножа за боки, вказівний палець знаходиться зверху ручки. При відрізанні шматка їжі цим пальцем тиснуть на ручку ножа. Інші пальці слід зігнути в бік долоні.
Вилку правильно потрібно тримати зубцями вниз і в лівій руці так, щоб кінець її ручки трохи упирався в долоню. При цьому великий і середній палець повинні тримати виделку за її ребро, а вказівний — зверху, притискуючи вниз ручку вилки. Інші пальці злегка зігнуті і притиснуті до долоні.
Дрібні шматочки їжі і деякі гарніри до риби або м’яса (картопляне пюре, наприклад) виделкою неможливо. У таких випадках їй можна користуватися як ложкою, перевертаючи вилку зубами вгору таким чином, щоб на середньому пальці у вас лежала пласка частина почала ручки вашої вилки. При цьому ручка повинна упиратися своїм кінцем у вказівний палець, а точніше, в його основу. Самим вказівним пальцем вилку притримують зі свого боку, а зверху — великим. Інші пальці знову ж притиснуті до долоні. Їжу в даному випадку підхоплюють виделкою, допомагаючи при необхідності кінчиком ножа.
Ложку прийнято тримати в правій руці: кінець її ручки лежить на підставі вказівного, а її початок — на середньому пальці. Великим пальцем ложка притискається до середнього пальця зверху, а вказівним вона дотримується збоку.
Під час прийняття їжі вилку з ножем потрібно тримати під нахилом до страви. Якщо тримати ці предмети перпендикулярно страві, вилку може вислизнути з ваших рук. Тоді шматочки їжі можуть полетіти на скатертину.
Якщо страву можна обробити на шматочки без застосування ножа, то до такої страви подається тільки вилка, а тримають її правою рукою.